Ubiquiti trådlöst spridningsnät i glesbygd

I September var jag uppe i Norrland och installerade bynät.
Valet föll på Ubiquiti airmax länkar p.g.a. svåra markförhållanden (ägarfrågor, avstånd & kostnadsbild).
Kostnaden för mast-installationen är ungefär samma som vad ett hushålls fiberdragning hade kostat om man anlitar en professionell fiberinstallatör.
Byn förses ändå med radiolänk från kommunen så fiberdragningen hade ändå bara varit lokal.
 
Med 5G nätverk runt hörnen så är det en fråga hur mycket krut man ska lägga ned, något man får ta ställning till då när Telia räknar med att glesbyggden ska få tillgång till det (2025) och då kanske airmax också ska uppgraderas. 5G nätverk är tänkt att ge vanliga konsumenter upp till 100Mbit/s bredband via telefonen fast man säger samtidigt att fiber och alternativa anslutningar är bra alternativ. Så jag antar att de själva ser 5G som ett komplement.
Tills dess finns det ju ändå inget som stoppar individuella hushåll att gräva ned fiber till byns internetknytpunkt om möjligheten finns.
Kapaciteten i nätet är byggt så att hushåll ska kunna garanteras minst 100Mbit/s i båda riktningar vid normala radioförhållanden även när andra nyttjar bandbredd, men om behovet finns kan man få upp till 330Mbit/s upp eller ned, eller 165Mbit/s i båda riktningar.
4 sektor antenner sprider 90 grader i var sin riktning (dvs 360).
Resultatet hittills är 6 hushåll uppkopplade via airmax trådlösa länkar. 2st företag samt att minst 3 hushåll till ska kopplas upp. Byns internetuppfart mot kommunen skrämdes dessutom upp i dubbla hastigheten.
Våra egna mätningar visade att den gamla länken presterar som mest 25Mbit/s (totalt) medan den kommunlänken vi satte upp i mast klarar upp till 100Mbit/s. Det är något som man kan öka till 450Mbit/s om kommunen använder den nya generationens utrustning.
I  takt med att fler får upp ögonen för bredbandet så vill fler ansluta och då kommer behovet att finnas. Ska bli spännande att se hur det utvecklar sig.
Väder och vind är ett problem som kan ställa till det. Hård kyla och massor med snö/is på vinter, åska och regn på sommar. Heta soliga dagar med mera.
Men Ubiquiti har god renommé  samt har byggt sina grejer för att klara detta.
Kanske ökar behovet av bredband så att man sätter press på kommunen att uppgradera radiolänkarna som förser byn med uppfarten. De är trots allt 2 generationer äldre än det vi installerade för byns hushåll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.